2016.03.10

Kort inspel från Uppsala

CatViewServlet3JQ7M6RP

Resesolur med kompass, sent 1500 eller tidigt 1600-tal. Föremåls-ID 85465. Foto Ola Myrin.

Egentligen arbetar vi ju inte så mycket med de arkeologiska fyndmaterialen från Uppsala just nu inom accessionsarbetet. Men i fyndmaterialet från kvarteret Sandbacken finns ett föremål som jag tänkte kunde få visas upp här på bloggen. Det är ett litet resesolur, enligt rapporten hittat i lager från sent 1500-tal. Soluret har också haft en liten kompass under glas och på baksidan finns ett mästarmärke i form av ett lejon. Sådana solur tillverkades bland annat i Nürnberg och kanske kommer uret därifrån. Med den tidigmoderna tiden kom nya behov av och möjligheter att mäta tiden, även när man var på resa.

 

Den fina bilden togs av vår fotograf eftersom en forskare ska skriva om soluret.

 

Fynd

Elisabet Regner

Bli först att kommentera