2015.10.19

Exkursion: Söderköping

För att bekanta oss lite närmre med den stad vi så intensivt jobbar med, begav vi oss iväg på exkursion till Söderköping. Dagen bjöd på strålande sol, wienerbröd och närkontakt med Söderköpings medeltida kulturlager. Följ vår lilla strapats genom bilderna!

Efter en välförtjänt fika på Hagatorget började promenaden längs Storgatan i Söderköping.

 

Vi vek sedan ner på Gamla Skolgatan där pittoreska träkåkar samsades med den ståtliga klockstapeln i bakgrunden.

 

S:t Laurentii (Lars) kyrka är skriftligt belagd från 1253, men troligen har det funnits en äldre stenkyrka där innan. Trots att kyrkan har brunnit, återuppbyggts och reparerats genom århundradena finns det än idag fasadrester av 1200-talets tegelkyrka – bla östfasadens blinderingar som syns på bilden.

 

Norr om kyrkan står den fina klockstapeln, tillverkad av Anders stapelmakare 1583.

 

Kyrkan är uppkallad efter helgonet S:t Laurentius som var påve Sixtus II:s ärkediakon. I Rom 258 e.v.t led Laurentius martyrdöden genom att halstras till döds över glödande kol. Därför avbildas han oftast med ett halster, precis som synes i den översta blinderingen på bilden.

Kyrkan är uppkallad efter helgonet S:t Laurentius som var påve Sixtus II:s ärkediakon. I Rom 258 e.v.t led Laurentius martyrdöden genom att halstras till döds över glödande kol. Därför avbildas han oftast med ett halster, precis som synes i den översta blinderingen på bilden.

 

År 1965 gjordes omfattande renoveringar av kyrkan och då påträffades en runsten inmurad i kyrkans norra grundmur. Den står nu som synes utanför kyrkan – för dagen med en glad Karin bredvid.

 

Vi spatserade sedan ner till Drothems kyrka, även den med vackra trappstegsgavlar men helt putsad i vitt. Den nuvarande stenkyrkan är byggd ovanpå en äldre kyrkogård med gravar från 1100-talet, och troligen fanns det en föregångare i form av en träkyrka. Drothems kyrka ligger en bit utanför stadens medeltida centrum och fungerade som landsortsbefolkningens kyrka.

 

Vi begav oss sedan ut på Linköpingsgatan i jakt på arkeologer och ett schakt. Våra kollegor från Arkeologerna SHMM, Linköpingskontoret har nämligen en liten undersökning på gång i Söderköping. Tyvärr var de inte på plats när vi gick förbi, men vi passade på att kolla in fyndigheterna ändå. Det vi kunde se med blotta ögat var framförallt rester efter de nu välbekanta kavelbroarna; de verkar ha gått som nerver genom hela Söderköping. Men det är helt klart en annan sak att läsa om dem i en rapport än att se dem i verkligheten!

Vi begav oss sedan ut på Linköpingsgatan i jakt på arkeologer och ett schakt. Våra kollegor från Arkeologerna SHMM, Linköpingskontoret har nämligen en liten undersökning på gång i Söderköping. Tyvärr var de inte på plats när vi gick förbi, men vi passade på att kolla in fyndigheterna ändå. Det vi kunde se med blotta ögat var framförallt rester efter de nu välbekanta kavelbroarna; de verkar ha gått som nerver genom hela Söderköping. Men det är helt klart en annan sak att läsa om dem i en rapport än att se dem i verkligheten!

 

Vid korsningen Vintervadsgatan/Hospitalsgatan fanns ett museum i miniformat. Genom ljud, bild och text berättas där om Söderköpings medeltida historia.

Vid korsningen Vintervadsgatan/Hospitalsgatan fanns ett museum i miniformat. Genom ljud, bild och text berättas där om Söderköpings medeltida historia.

 

Den lilla stadsvandringen avslutades på Rådhustorget. Det nuvarande rådhuset är byggt år 1776 och spåren efter den medeltida föregångaren finns endast kvar under marken i form av källarvalven. Exakt när det medeltida rådhuset uppfördes vet vi inte, men Söderköpings råd omnämns första gången 1293 så gissningsvis bör en rådstuga ha uppförts någon gång under 1200-talets sista decennier.

Vi begav oss sedan till Linköping och Östergötlands länsmuseum där vi fick privilegiet att komma ner i deras magasin och titta på alla deras föremål från Söderköping – vilket var en ren och skär fröjd. Vi avslutade med att åka förbi de vi nu kan kall för arkeologerna med stort A, det vill säga Arkeologerna Statens historiska museer. Där bjöds vi på fika och fick dessutom chansen att samtala med Karin Lindeblad som var med och grävde i kvarteret Bryggaren, vilket var fantastiskt kul.

Denna fullspäckade dag hade aldrig varit möjlig utan mängder av socker och trevligt sällskap. Så, stort tack till alla i Östergötland som förgyllde vår dag!

//Helena, Karin & Elisabet

 

Om projektet arkeologi exkursion medeltid Östergötland Söderköping

Helena Rosengren

Bli först att kommentera