2015.09.14

Staden i samlingarna

Under 2015 och 2016 gör vi på Historiska museet en särskild satsning på arkeologiska material från utgrävningar i olika städer – det stadsarkeologiska accessionsprojektet. Det här är vår blogg, där vi berättar om fynden man kan göra i museets magasin men också om arbetet bakom kulisserna på museet.

Knivskaft av ben som föreställer en man som spelar säckpipa. Hittat i Visby, SHM 20733. Foto Christer Åhlin.

När en arkeologisk utgrävning är färdig och rapporterad hamnar fynden i museernas samlingar. Mycket kommer till länsmuseer och stadsmuseer, men en hel del hamnar på Historiska museet. Då börjar ett omfattande arbete med att dokumentera föremålen och registrera dem i museets databaser. Det gör att både vi själva, externa forskare och allmänheten får bättre tillgång till information om det som hittats. Arbetet kallas accession.

Fokus i projektet ligger på Söderköping, en av det medeltida Sveriges största städer. I Söderköping har man undersökt allt från hantverkskvarter och smedjor till bostadshus som tillhört förmögna borgare. Fyndmaterialet härifrån har stor potential för att studera de sociala relationerna i den medeltida staden men också sådant som handel och hantverk. I det stadsarkeologiska accessionsprojektet kommer vi också arbeta med material från Visby, Örebro och Nyköping. När projektet är slut kommer de registrerade fynden att vara tillgängliga via webben, många med bild. Genom bloggen kommer vi kunna berätta mer om det som finns i museets magasin, om de utgrävningar som gjorts och om arbetet med att ta hand om museisamlingarna.

 

 

 

Om projektet

Elisabet Regner

Kommentarer (1)

  • Linda Wåhlander

    2015.09.15

    Kul :) Det blir spännande att läsa!